>> 5 Terkini :

Monday, 3 August 2015

Tun Mahathir Pun Simpan Duit Amanah Dalam Akaun Peribadi !7. Pada pilihanraya 1964 dan 1969, wang tunai berjumlah 20,000 Ringgit dari Ibu Pejabat diserah kepada saya untuk diagih kepada kawasan parlimen 40% dan kawasan DUN 30% tiap satu. Kerana saya tidak sanggup simpan wang tunai sebanyak RM20,000 ini, saya masukkannya dalam akaun saya, dan saya keluarkan cek kepada jawatankuasa pilihanraya Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri mengikut agihan yang ditentukan oleh Ibu Pejabat. Wang ini bukan dari penderma tetapi ini adalah wang UMNO yang memang pun diberi kepada bahagian untuk kegunaan calon.

Tun Mahathir mengaku beliau pun dulu ada simpan duit Umno dalam akaun peribadi ...... Hahahaha .... ambik ko ! Lepas tu, Tun pun ada keluarkan cek dari akaun peribadi untuk diberikan kepada pemimpin Umno semasa PRU .... Hahahahaha ..... padan muka pro Mahathir ! Pandai sangat nak tuduh2 Najib, nah, apa bezanya Tun Mahathir dengan Najib ? Sama jer ......

Jadi tak payah lah nak bising2 bertanyakan hal deposit USD700 juta yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib. 

Hahahahahaha ...... agaknya begitulah ketawa pro Najib selepas dapat tahu pengakuan Tun Mahathir melalui artikel terbaru chedet. 

Jom kita balas lebihkurang ..... Nak sama ya ? OK .... cuba baca lagi.

11. Akhirnya saya dikenakan denda sebanyak RM130,000. Diwaktu denda ini dikenakan saya sudah dilantik Menteri dalam Kerajaan. Saya membayar secara beransur-ansur dan selesai bayaran semasa saya menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Kenapa diam ? Gelak la ! Gelak la lagi !

Tun didenda 6 kali nilai dana yang diamanahkan...... kalau RM2.6 bil ..... baru RM15.6 bil .... eleh, ok lah tu. Tapi tak pasti samada mahkamah Malaysia menerima Just Unit sebagai bayaran. Itu kena cek dulu.

Kalau tak cukup tak per, sebab Tun pun kata dia bayar secara beransur2. RM15.6 billion denda pun boleh dibayar beransur2 ....

Pendek kata - 

14. Jika sekarang UMNO perlu 2½ billion Ringgit untuk pilihanraya, ia tetap melanggar aturan peraturan dan undang-undang pilihanraya. Akaun perbelanjaan pilihanraya tiap seorang calon pilihanraya perlu dilapor kepada pihak berkuasa. Adalah salah jika ia melebihi jumlah tertentu. Saya pohon maaf jika peraturan ini sudah digugur. Ia diadakan untuk mengelak dari rasuah berlaku.
.

TAPI itu kalau benar ada pengakuan dari Najib tentang deposit itu. Sehingga sekarang pro Najib masih bertaichi bermain kata2. Benda kecil la, tak payah sibuk la, akaun amanah la ....  MENGAKU tak juga !

Task Force pula punyalah lama nak nyatakan apakah benar wujud transaksi itu. Kalau nak siasat dari mana datang dan ke mana pergi, mungkin lamalah tapi kalau setakat nak sahkan deposit itu ( yakni wujud kes untuk di siasat ), sekejap je. 

Bank Negara boleh sahkan. Jika benar berlaku transaksi2 itu, Bank Negara pasti ada rekodnya. Zeti pasti tahu. 

Pemimpin2 MT Umno juga pasti sudah tahu selepas ada pengakuan berlaku pertemuan antara Najib dengan MT Umno selepas kes didedahkan WSJ.

Muhyiddin dah gerenti tahu !

Oya, baru ni Rahman Dahlan ada berkata -

Bernama

Ada eloknya Rahman berikan detailnya .... tunjukkan tang mana Perlembagaan Umno yang membenarkan akaun amanah di atas nama peribadi Presiden Umno. Atau jika terdapat sebarang perubahan ke atas Perlembagaan Umno berkaitan hal ini selepas zaman Tun Mahathir.

Atau tunjukkan surat perjanjian amanah itu ...... sebab jika benar ada akaun amanah, pastinya ada surat perjanjian yang menggariskan tanggungjawab serta terma2nya. Yalah, dibuatnya Najib mati, siapa yang tahu banyak mana derma dan banyak mana simpanan sendiri ? Atau akaun mana yang akaun amanah dan akaun sendiri kalau semuanya atas nama peribadi ?

Yang paling menghairankan kita, kenapa waktu pendedahan WSJ itu dibuat, langsung tidak timbul cerita akaun amanah ni. Kenapa lepas sebulan baru nak cakap ? 


PS - SPRM dan Income Tax Dept dah cek belum ?

Ahli2 Umno kena bertegas dalam perkara ini. Kalau dalam soal Amanah Duit pun terhegeh2 nak nyatakan pendirian, bagaimana orang Melayu nak bagi Amanah Bangsa ! ?

AKAUN PERIBADI
.
1. Dalam usaha menghalalkan tuduhan terhadap Najib kerana memasukkan dalam akaun peribadinya wang sebanyak RM2.6 billion yang kononnya adalah untuk pilihanraya ke-14, saya dituduh berbuat perkara yang sama. Tuduhan ini tidak berasas, semata-mata fitnah.

2. Di waktu saya jadi Presiden UMNO, Ibu Pejabat mempunyai tiga trustees, iaitu pemegang amanah. Saya adalah antara pemegang amanah ini. Pemegang amanah memiliki akaun dalam bank. Semua derma, terutama semasa pilihanraya dimasukkan dalam akaun ini. Dua dari mana-mana tiga pemegang amanah diberi kuasa untuk mengurus akaun Ibu Pejabat dan menandatangani cek apabila mengeluarkan wang.

3. Pemegang amanah ini juga dinamakan sebagai pemilik saham-saham dan hartanah milik UMNO.

4. Di waktu saya letak jawatan sebagai Presiden UMNO, saya telah arah wang tunai dalam bank dan saham-saham serta surat milik hartanah diserah kepada Dato Abdullah Badawi. Pegawai yang menyerah ialah Nor Mohamad Yacob dan Noordin Bachik.

5. Jumlah wang tunai yang diserah melebihi 200 juta Ringgit. Jumlah nilai saham dan hartanah melebihi 1.2 billion Ringgit.

6. Tidak ada satu sen pun dari wang derma untuk pilihanraya yang dimasuk dalam akaun saya. Saya sedia semua akaun peribadi saya selama 22 tahun diperiksa oleh orang yang tidak ada kepentingan bagi mengesahkan pengakuan saya ini atau sebaliknya.

7. Pada pilihanraya 1964 dan 1969, wang tunai berjumlah 20,000 Ringgit dari Ibu Pejabat diserah kepada saya untuk diagih kepada kawasan parlimen 40% dan kawasan DUN 30% tiap satu. Kerana saya tidak sanggup simpan wang tunai sebanyak RM20,000 ini, saya masukkannya dalam akaun saya, dan saya keluarkan cek kepada jawatankuasa pilihanraya Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri mengikut agihan yang ditentukan oleh Ibu Pejabat. Wang ini bukan dari penderma tetapi ini adalah wang UMNO yang memang pun diberi kepada bahagian untuk kegunaan calon.

8. Di waktu saya disingkir dari parti pada 1970, Jabatan Hasil Dalam Negeri telah geledah rumah dan klinik saya. Mereka jumpa cek stub yang telah dikeluarkan oleh saya dan mereka mendakwa bahawa saya tidak lapur pendapatan saya sepenuhnya.

9. Mereka mendenda saya sebanyak RM300,000 dengan amaran jika saya bantah dan pergi ke mahkamah saya akan dikenakan denda tiga kali ganda.

10. Saya tidak pergi ke mahkamah. Sebaliknya saya merayu bahawa duit yang dimasukkan dalam akaun saya ialah dari parti. Tetapi Ibu Pejabat UMNO tidak mengaku wang itu dari UMNO.

11. Akhirnya saya dikenakan denda sebanyak RM130,000. Diwaktu denda ini dikenakan saya sudah dilantik Menteri dalam Kerajaan. Saya membayar secara beransur-ansur dan selesai bayaran semasa saya menjadi Timbalan Perdana Menteri.

12. Ada sedikit perbezaan antara wang tunai sebanyak RM20,000 yang saya terima dan cek sebanyak USD 700 juta bersamaan RM2.6 billion yang dikatakan dimasuk ke dalam akaun peribadi Datuk Sri Najib.

13. Jikalau disemak perbelanjaan pilihanraya lima kali yang diadakan semasa saya Presiden UMNO, tidak ada banyak wang yang diguna, terutama peruntukan dari Ibu Pejabat. Namun BN tidak pernah menang kurang dari 2/3 kerusi di parlimen.

14. Jika sekarang UMNO perlu 2½ billion Ringgit untuk pilihanraya, ia tetap melanggar aturan peraturan dan undang-undang pilihanraya. Akaun perbelanjaan pilihanraya tiap seorang calon pilihanraya perlu dilapor kepada pihak berkuasa. Adalah salah jika ia melebihi jumlah tertentu. Saya pohon maaf jika peraturan ini sudah digugur. Ia diadakan untuk mengelak dari rasuah berlaku.

15. Saya tidak hendak soal dari mana datang USD 700 juta ini. Saya akan tunggu sehingga Auditor-General dan PAC buat lapuran terakhir, walaupun saya tidak lagi dapat terima bulat-bulat segala kenyataan yang akan diperbuat.

16. Saya tidak ingin sentuh 1MDB walaupun saya sebagai rakyat yang membayar cukai berhak untuk menyoal kewangan negara. Tetapi seperti yang saya jelaskan saya terpaksa bayar cukai pendapatan dan denda ke atas wang yang terdapat dalam akaun saya.

17. Soal yang saya ingin tanya ialah apakah Lembaga Hasil Dalam Negeri telah bertindak dengan kuasa yang diberi kepadanya ke atas wang sebanyak RM2.6 billion yang terdapat dalam akaun peribadi Datuk Sri Najib.

No comments:

Popular Posts