>> 5 Terkini :

Thursday, 13 August 2015

Siapa Yang Hina, Serang & Tolak ULAMA'..???


[09:19, 8/13/2015] Ibrahim Soffian: -

[09:19, 8/13/2015] Ibrahim Soffian: Pertanyaan..siapa serang ulamak dan siapa tolak ulamak?

Adakah menegur pendekatan siyasah yg diambil oleh seseorang yg digelar ulamak itu bermakna menolak ulamak?

Adakah ulamak maksum atau terlepas dari kesilapan sehingga apa shja tindakan dlm aktiviti politiknya tidak langsung boleh ditegur?

Soalan terakhir..dlm muktamar pas yg lalu sebenarnya siapa yg tolak siapa?

Golongan ugama menolak golongan profesional secara borong atau etnic cleansing atau golongan profesional yg tolak golongan ugama?

Siapa yg halau siapa? Artikel oleh Subki Latif tu baik tapi adakah menyelami sehingga ke dasar terhadap apa yg berlaku atau sekadar perbicaraan di atas permukaan?

[09:23, 8/13/2015] Ibrahim Soffian: Selagi kita dibelenggu fahaman apa shja tindakan politik TGHH itu betul dan haram dipertikaikan srlagi itu lah kita akan berfikir di dalam kotak.

Jgn samakan tindakan politik dgn hukum feqah atau huraian tauhid..yg mmg TGHH pakar dan tiada siapa pertikai. Tp adakah bermakna tindakan politik dia juga wajib betul dan wajib ditaati walaupun ternyata kerosakan akibat tindakan tersebut?

[09:30, 8/13/2015] Ibrahim Soffian: '..kejayaan gerakan Islam adalah kejayaan dakwah..' mcm dlm artikel...bkn kah PAS sekarang telah membakar jambatan dakwah yg telah dibina oleh TGNA dan UFN antara PAS, PKR dan DAP dan antara PAS dan org bukan Islam akibat pendekatan 'keras' yg diambil oleh PAS hingga menjauhkan semula mad'u yg sudah mula menghampiri kita?

No comments:

Popular Posts