>> 5 Terkini :

Thursday, 28 April 2016

Ustaz Muda PAS pertikai calon OKU Amanah yang tidak cukup syarat nak jadi pemimpin

Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

Ada al-ustaz Pas yang perlekeh calon Amanah yang berkelainan upaya (OKU). Siap rujuk kitab al-Mawardi. Maklumlah, dia al-ustaz tentulah rujuk kitab.

Wahai al-ustaz, semua orang atas dunia ini ada kecacatan masing-masing kecuali para nabi. Al-ustaz juga ada kecacatan cuma orang tak nampak dan al-ustaz tutup tak bagi orang nampak.

Kebetulan kecacatan (baca kelainan) calon Amanah tersebut tak boleh ditutup, jadi al-ustaz nampaklah.

Syeikh Ahmad Yasin memimpin Hamas semasa berkerusi roda. Syeikh Ben Baz, mufti Arab Saudi tak mampu melihat. Calon Amanah tersebut bukan nak pimpin peperangan sehingga memerlukan dia segagah The Rock.

Saya harap al-ustaz baca kitab bukan tulisannya saja tapi fahami maksud, tahu latarbelakang, fahami objektif dan ambilkira realiti.

Kalau tidak begitu jadi macam binatang pemikul kitab yang Tuhan sebut dalam al-Quran.


Che Ibrahim Mohamed 

Mohd Mahyuddin Mohd Yusoff:

1. Arwah Ust Zulkifli Mohammad, MP Bachok/NYDP Pas Pusat adalah seorang OKU,
2. Arwah Ust Azizan, mantan MB Kedah telah hilang upaya ( hilang penglihatan) semasa bertanding dlm PRU 13,
3. Wakil Rakyat bukan bertaraf khalifah spt yg digambarkan oleh imam al Mawardi, mereka hanya pembantu khalifah.
4. Al qawi (kuat) dan al amin(amanah) tidak merujuk kpd kekuatan fizikal semata2, tetapi termasuk moral dan spiritual. Kecacatan moral dan iq lebih mudharat drp kecacatan fizikal.
5. Seorang wanita yg sempurna anggotanya dianggap lebih "cacat" berbanding seorang lelaki yg cacat di segi kesaksian dlm Islam kerana kesaksian dua orang wanita baru dianggap sama dgn kesaksian seorang lelaki.

Jika seorang lelaki cacat dianggap tidak layak menjadi pemimpin, maka wanita makinlah tidak layak, jgnlah menjual agama demi politik murahan.

No comments:

Popular Posts