>> 5 Terkini :

Tuesday, 10 March 2015

Antara DATUK BANGLA, DATUK CHINA & DATUK INDIA..!!!!

Apa la ko orang kecoh-kecohkan bab BANGLA dapat gelaran DATUK nie... dah tuanku nak bagi biarkanlah....


Individu berkenaan ialah seorang ahli perniagaan yang berjaya di Malaysia. Bernama Hanif dan kini bergelar Datuk Hanif. Datuk Hanif ini juga dilaporkan telah menyumbang 1.5 juta ringgit Malaysia bagi membantu mangsa banjir di Pahang. Mungkin ini antara penyebab kenapa pangkat 'DATUK' diberikan kepadanya disamping atas kejayaannya menjadi seorang usahawan yang berjaya di Malaysia.

Walaupun ramai yang mengeji, namun ada juga yang memuji. Tapi bila difikir-fikir semula, jika benar ahli perniagaan tersebut berjaya atas usaha sendiri dan mempunyai sikap pemurah (membantu mangsa banjir) maka tak la rasa ralat jika diberikan gelaran 'DATUK' kerana somehow dia menyumbang kembali kepada negara ini meskipun ini bukan negaranya.

Berbanding Jackie Chan dengan Shah Rukh Khan. Sampai sekarang kami masih confuse. Apa jasa-jasa mereka kepada kita selain jual filem (itupun kau keluar duit sendiri dan mereka yang kaya raya) sehingga melayakkan mereka terima gelaran 'DATUK'? Ke beri gelaran sebab orang2 VVIP kat negara kita minat pelakon2 tersebut?

Jika disebabkan datang buat filem dan promosi negara Malaysia...pengarah hebat kita si MAMAT KHALID pun sepatutnya dapat anugerah BANGLA sebab dengan filem terbarunya dok cerita bab BANGLA......

Adam Al-Pekani, 

No comments:

Popular Posts